Help! Mijn ouders scheiden.

Dit artikel gaat over waar jongeren tegenaan lopen als hun ouders uit elkaar gaan.

Juli 2022

Kind van gescheiden ouders

Jij bent een kind van gescheiden ouders. Steeds denk je na over welke spullen er in je tas moeten bij de wisseling van huis.
Hierdoor moet jij veel meer plannen dan kinderen die in één huis wonen.
De vakanties zijn gesplitst en misschien heb je te maken met nieuwe partners van je ouders. Kind zijn van gescheiden ouders is niet makkelijk. 

 

Mijn ouders hebben vaak ruzie

Jouw ouders zijn uit elkaar gegaan omdat de liefde niet genoeg was om samen te blijven. Een scheiding doet pijn, voor jou en ook voor je ouders.
Soms is boos worden makkelijker dan verdrietig zijn. Herken jij dat? Dat je verdrietig en geprikkeld bent en voor je het weet heb je ruzie met je broertje of zus.
Ouders hebben dit ook. Zij zijn ook verdrietig over de scheiding en maken makkelijker ruzie. Dit is niet jouw schuld. Het is vooral rot en vervelend.
Heb je er last van? Dan heb jij absoluut het recht om dat (rustig) tegen ze te zeggen en te vragen rekening met jou te houden. Ook al is de liefde tussen je ouders voorbij, de liefde voor jou is er echt altijd!

Concentreren op school en chaos thuis

Terwijl er thuis een hoop verandert, probeer jij je zoveel mogelijk te concentreren op je schoolwerk.
Wennen aan de veranderingen en ook dealen met jouw gevoelens over de scheiding, vraagt energie en het vraagt veel van jouw (werk)geheugen. 
Energie en geheugen heb jij ook nodig bij je schoolwerk. Dat jij je soms plots moe voelt of moeite hebt met concentreren, kan dus gebeuren. Het past bij het wennen aan de nieuwe situatie. 
Houdt dit lang aan en kom je in de knel met je schoolwerk? Vraag dan om hulp bij je ouders, bij een familielid of bij iemand die je vertrouwt op school.

 

Soms voel ik me alleen

Veel jongeren hebben gescheiden ouders. En toch kan het zijn dat jij je er soms alleen in voelt. Misschien lijkt het alsof anderen er heel makkelijk mee omgaan, zij niet boos, verdrietig of moe zijn.

Maar dat is niet zo. Jij bent er niet alleen in dat je gefrustreerd bent dat je leerboek nog bij de andere ouder ligt of er verdrietig over bent dat je ouders uit elkaar zijn gegaan. Alleen praten we daar niet zo makkelijk over.
Het helpt als je iemand hebt waar je af en toe tegen kan mopperen hoe stom deze situatie is. Iemand die naar je luistert of je even laat boksen als het nodig is.


Heb jij na de scheiding last van:

  • Vermoeidheid?

  • Ouders die ruzie maken?

  • Moeite om te wennen aan de nieuwe situatie?

  • Een gevoel dat je alleen bent?

  • Moeite met concentreren op school?

  • Moeite met de nieuwe partner van je vader of moeder?

Vraag je ouders of je langs mag komen.