Het regent teleurstellingen

Maar kinderen hebben veerkracht (en jij en ik ook)

Daar is ze weer, de teleurstelling. Ik zag hem ergens aankomen, dus ik zette me al schrap. Maar het maakte niet uit hoe ik m’n schild ook opzette en prevelde dat het goed was. Het voelde niet zo. De laatste weken heb ik mijn portie wel weer gehad, denk ik zo. Teleurstellingen, het regent even teleurstellingen en ik sta midden in de bui.
Teleurstellingen, het zit in ieders leven. Maar toch is het lastig te laten zien dat ik teleurgesteld ben. Ik recht mijn schouders en ga door, laat het niet zien en praat er ook niet echt over.

Kan jij gevoelens veranderen?

Diezelfde middag heb ik weer sessies. Ik merk dat ik niet de enige ben die teleurgesteld is. 

  • Hard leren voor een toets en dan toch weer een 4,5 halen. 
  • Niet ingeloot worden bij je school naar keuze. 
  • Teleurgesteld dat je echt dacht dat het beter ging en deze week voelt alles weer rot. 
  • Teleurgesteld in jezelf, want je had toch beter moeten weten. 
  • Teleurgesteld omdat er een afspraak was en de ander het niet is nagekomen. 
  • Teleurgesteld dat het niet lukt om een rot gevoel om te keren naar iets positiefs. Steeds blijven proberen een vervelend gevoel weg te krijgen, te richten op die positieve dingen. Maar het lukt niet. 

Ik glimlach, want ik herken het die middag allemaal. Want er is inderdaad genoeg positiefs naast de teleurstellingen die er zijn. Maar soms er is ook iets anders nodig. 

Baalminuten

Om de beurt benoemen we waar we van balen. Eerst voorzichtig en daarna harder. Soms lekker met een bal tegen de muur knallen en roepen wat er stom is. Een baal minuut, soms twee en soms vijf als het nodig is. Maar dan stopt de regenbui van teleurstellingen en we lachen. Het voelt fris en opgelucht. Jij bent niet alleen in de teleurstellingen, ik ook niet. Er is voldoende veerkracht om het teleurgestelde gevoel er gewoon te laten zijn. 

 

Kinderen hebben veerkracht (en jij ook)

Ik ben nog nooit een kind tegengekomen die deze veerkracht niet had. Alleen kinderen die het teleurgestelde gevoel probeerden te veranderen of wilden verstoppen. Iets wat ik dus ook doe. Maar nu sta ik klaar, klaar om te zeggen dat ik het even stom vind dat het niet lukt wat ik probeer. Klaar om met ballen tegen muren te gooien. 

 

Ik mag teleurgesteld zijn en jij ook, samen.