Mijn kind is overprikkeld
Mijn kind is moe, snel boos, verdrietig, slaapt slecht en heeft buikpijn.
Heeft je kind last van:
- Huilbuien die veroorzaakt worden door iets kleins;
- Boze buien;
- Slecht slapen;
- Vermoeidheid;
- Weinig concentratie;
- Lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn;
- Ontstaan deze klachten tijdens een drukke periode of op drukke plekken?
Dan kan het zijn dat je kind overprikkeld is.
Wat is overprikkeling precies?
Iedere seconde komen er vanuit de wereld om ons heen en vanuit onszelf, signalen ons brein binnen. Dit zijn prikkels. Prikkels kunnen geluiden zijn, gevoelens, beelden, fysieke signalen, aanrakingen etc. Al die prikkels worden verwerkt in onze hersenen.
Soms ervaart je kind weinig prikkels, bijvoorbeeld als het languit op de bank ligt met een Donald Duck erbij. Soms zijn er juist heel veel prikkels, zoals tijdens een kinderfeestje in een binnenspeeltuin.
Overprikkeling ontstaat wanneer er teveel prikkels binnenkomen en er te weinig tijd is om alles te verwerken. Het brein kan het dan niet meer bijbenen.
Wat heeft je kind nodig als hij overprikkeld is?
Wanneer het brein het niet meer bij kan houden, dan is er eigenlijk alleen maar rust nodig. Misschien herken je het van jezelf; als alles even teveel is dan is het fijn om even alleen naar buiten te gaan om op adem te komen of om te gaan sporten. Of juist met dat dekentje op de bank met warme chocolademelk.
Wanneer je merkt dat je kind overprikkelt is, heeft hij ditzelfde nodig. Rust, tijd en ruimte om weer te ‘ontprikkelen’. Het ene kind heeft aan een uurtje genoeg om weer verder te kunnen. Maar wanneer de overprikkeling al langere tijd gaande is, dan is er dus ook een langere periode nodig om weer meer prikkels aan te kunnen.
Hoe kan ik mijn kind helpen ontprikkelen?
Ieder kind vindt iets anders prettig. Mijn ervaring is dat kinderen heel goed weten wat zij fijn vinden op deze momenten. Mocht jouw kind het echt even niet meer weten, leg dan een aantal keuzes voor. Suggesties zijn:
- Boksen in kussens;
- Sporten;
- Buiten wandelen (met de hond);
- Een plekje creëren met kussens, dekens en stripboekjes (of een hut);
- Een hangmat onder eettafel hangen of ergens anders;
- Een doos maken met spulletjes die helpen om te ontprikkelen: een favoriete knuffel, tekenspullen, boekjes;
- Een koptelefoon met een luisterverhaal aanzetten;
- Een warm bad met lekker veel sop;
- Scheerschuim op de douchewand spuiten, je kind hiermee laten tekenen en kliederen (eerst de douche even aanzetten, zorgt dat het lekker warm is in de douchecabine).
Hoe kan ik overprikkeling bij mijn kind voorkomen?
Ten eerste is voor iedere kind de grens van prettig prikkels ontvangen naar overprikkeling anders. Het is dus belangrijk om jouw kind te observeren om te ontdekken wat de eerste signalen zijn van overprikkeling.
Daarnaast is het fijn als momenten van drukte afgewisseld worden met meer rust. Bijvoorbeeld; een verjaardagfeestje combineren met een strandwandeling geeft balans tussen prikkels ontvangen en ontladen.
Maar eigenlijk is het allerbelangrijkste om je kind te helpen zijn eigen grens aan te voelen. Zie je signalen van overprikkeling? Help je kind dan een activiteit te kiezen die het emmertje met prikkels even leegt.
Is mijn kind prikkelgevoelig, hoogsensitief, hoogbegaafd, autistisch of gewoon even overprikkeld?
Als we het hebben over overprikkeling bij kinderen, dan lezen we steeds vaker artikelen over prikkelgevoeligheid in combinatie met verschillende diagnoses. Het klopt dat er bij verschillende ontwikkelingsstoornissen en diagnoses kinderen sneller overprikkeld kunnen zijn.
Maar ieder kind en iedere volwassene is wel eens overprikkeld. Loop maar eens een hele dag door de Efteling met duizenden mensen tegelijk (en al die muziekjes): iedereen gaat daar overprikkeld naar huis. En in een maand zoals december, met alle spanning en feesten, zijn heel veel kinderen overprikkeld. Overprikkeling is dus niet iets waar jij je als ouder direct zorgen over hoeft te maken.